Старата част на Велико Търново е една от най-богатите на туристически обекти местности в България. В продължителен период е бил централен град на Второто българско царство - 200 години. Той е в списъка на 100-те национални туристически обекти.

След освобождението от византийско робсто, град Велико Търново е избран за столица. Царете Асен и Петър възобновяват българската държава и царуват от старопрестолния град. Те превръщат града в достоен съперник на Константинопол.

Жилищата на най-видните боляри, царски особи и семейните параклиси се намирали на хълма Царевец. На мястото и днес се виждат крепостните стени и частично възстановени сгради. В момента Царевец е архитектурно-ареологически музей на открито, в който посетителят се потапя в атмосферата на българското Средновековие. Възстановена напълно е сградата на Патриаршията, както и прословутата кула, където бил затворен плененият от цар Калоян латински император Балдуин.

Старият град на Търново – квартал Варуша, улица „Гурко” и занятчийската Самоводска чаршия потапят посетителите в атмосферата на българското Възраждане от втората половина на 19-ти век. Комплексът в Самоводската чаршия се състои от реставрирани и адаптирани къщи. В близост до нея са известните хан на хаджи Николи, къщата с маймунката, църквата „Свети Никола”. В стария град са и редица сгради с историческа стойност, както и няколко музея.